Може би сте обръщали внимание, че в съдържанието на някои бурканчета купешки мед пише 70% изосуит и 30% мед. И ако се чудите какво е това изосуит, сега ще ви обясним.
Изосуит е търговско име на инвертна захар. Това е обикновена бяла захар, чиято молекула е променена чрез прибавяне на ензими. По този начин се получава така наречената инвертна захар, широко използвана от хранително вкусовата индустрия в глюкозо-фруктозния сироп, чиито органолептични качества напомнят на пчелния мед.
Глюкозо-фруктозния сироп е с многократно по-ниска цена от меда, но разбира се в него няма нито едно от полезните хранителни вещества, съдържащи се в пчелните продукти. Така че избягвайте продуктите, в които се съдържа изосуит и се опитайте да си купите от някъде домашно произведен мед.