Необвързаните мъже и жени по-често са вегетарианци, става ясно от ново щатско проучване. Така например 8% от хората, които нямат човек до себе си - не ядат месни продукти, докато при тези, сключили брак, 5% са вегетарианци.
В анкетата са участвали 1014 американци над 18-годишна възраст. За последните 10 години броят на вегетарианците в САЩ се е увеличил само с един процент, се казва в изнесените социологически данни.
Веганите (те ядат само растителна храна и не използват във всекидневния си живот нищо произведено от животни, като кожа, вълна, коприна и т.н.) отвъд океана са два процента.
По-често представителките на нежния пол определят себе си като вегетарианки, а освен това с напредване на възрастта тенденциите показват, че все повече хора спират да консумират месо.
По света Индия е държавата с най-много вегетарианци (31% от населението), следвана от Тайван (10% от жителите там не ядат месни храни). В Бразилия пък пет процента са вегетарианци.
В Европа лидерството по този показател се държи от Италия, където 10% от хората са вегетарианци, почти същите са и цифрите за Германия.
Гент е първият град в света, където има определен седмичен ден, посветен на вегетарианството, който се чества от май 2009 г.
Нека разгледаме и различните видове вегетарианци.
Тотални вегетарианци. Този тип хора ядат само растителна храна. Те избягват всякакви животински продукти като яйца, риба, мляко и мед.
Вегани. Не само, че похапват единствено растителна храна, но не използват във всекидневния си живот нищо направено от животни, като кожа, вълна и коприна.
Лакто-вегетарианци. Въпросната група позволява в менюто й да присъстват млечни суровини като мляко и сирене.
Лакто-ово вегетарианци. При тях е разрешено консумирането на млечни продукти плюс яйца.
Песко-вегетарианци. Те приемат и риба в диетата си.
Поло вегетарианци. Хапват дори пиле, пуешко и патешко месо.
Фруитарианците допускат в хранителния си режим най-вече плодове, семена и ядки.
Суровоядците обичат само сурови продукти от растителен и животински произход. Храната трябва да е органична, а не генетично модифицирана и да включва непастьоризирани продукти като сурово мляко и сирене.