От растението Camellia sinensis се добиват трите вида най-полезен чай в света. Те са черен, бял и зелен. Разликата идва от времето на бране и ферментацията, на която се подлагат листата.
При черния чай процесът на ферментацията е пълен, белият не се подлага на ферментация, а за зеления се използват всички части на растението и ферментацията е краткотрайна. Най-предпочитан е черният чай, независимо дали студен или топъл.
Черният чай е изключително специфичен. Отглежда се в Хималайските сини планини, на изключително голяма надморска височина. Районът е един от най-големите за производство на чай в света.
Най-популярен е черният чай, смесен с африкански или цейлонски чай. Тази смес доближава вкуса на английските и ирландски чайове. Чистият черен чай също е широко популярен. Той се нарича „single estate tea”.
Черният чай е изключително полезна напитка. Това е в резултат на ценните съставки, които се откриват в него. Това са полифеноли, теофилин, теобромин, флуор, редица микроелементи, катехини и етерични масла.
Витамините С и Е също са силно застъпени, както и кофеинът. Специфичното при черния чай е, че кофеинът в него не води до пристрастяване, което го превръща в основна алтернатива на кафето. В една стандартна чаша от напитката се съдържат около 45 мг кофеин.
Високото съдържание на кофеин превръща черния чай в силно тонизираща напитка. Той възбужда и зарежда с енергия цялото тяло. Кетахинът в него пък действа антиоксидантно.
В Китай хората вярват, че силната напитка предпазва от рак и някои други болести. Освен това, ароматните му качества действат успокояващо. Доказано е, че редовната му консумация има безбройни терапевтични предимства.
Освен всичко друго, черният чай съдейства на тялото в борбата с килограмите и затлъстяването. Съставките му намаляват вредния холестерол и редуцират до минимум приема на мазнини от организма. За да има този ефект, черният чай се приема чист, без захар, мляко, сметана и други.
Превръщането на консумацията на черен чай в навик гарантирано носи само ползи. Има редица доказателства за това, че той е една здравословна алтернатива на другите напитки.