Розата, лавандулата и мурсалският чай са три много специални български растения-билки с характерни полезни свойства. Освен че и трите растения са традиционни по нашите географски ширини, от тях може да се създаде превъзходен биочай с неподправен аромат и безценни качества за организма ни, особено през есента и зимата.
Всяко едно от трите растения носи различно настроение и гали сетивата по деликатен и неповторим начин. Ето и как точно:
Чаят от рози се бере в ранни зори в Долината на розите, а с нежния си аромат изпълва със спокойствие, радост и любов.
Притежава естествено успокоително, противовъзпалително и антимикробно действие. Съдържа витамини A, B3, C, D, E.
Любопитен факт е, че от векове това романтично цвете попада в списъка на афродизиаците.
Освен това, има доказано благотворно действие върху чувствителна кожа.
Чаят от рози също така спомага и ускорява храносмилането.
В Долината на розите в България се намират и обширни лавандулови полета, които превръщат страната в световен лидер в отглеждането на лавандула.
Характерна подправка във френската и средиземноморската кухня, сушената лавандула под формата на чай е известна с успокояващите и обезболяващите си свойства.
Чаша чай от лавандула може да помогне при безсъние, нервност, стрес и сърцебиене.
Намалява главоболието и менструалните болки. Използван също при редица храносмилателни оплаквания като нервен стомах и метеоризъм.
Растение – ендемит от района на Балканите, мурсалският чай под формата на запарка традиционно се използва като естествен лек срещу простуда, грип, кашлица и алергии.
Билката има антиоксидантно и имуноукрепващо действие. Съдържа редица микроелементи, отговорни за правилното функциониране на човешкото тяло – цинк, желязо, мед, натрий, калий и др.
Намалява риска от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.
Спомага превенцията на ракови заболявания и остеопороза. Забавя стареенето на клетките.
Вярва се, че ежедневната консумация на този чай е ключът към дълголетието на хората в Родопите.