В разгара на летните жеги търсим все по-нискокалорични разхлаждащи напитки, които да утоляват жаждата ни, но и да не съдържат голямо количество захар и подсладители.
Билката стевия е един от най-подходящите варианти за това. Тя е близка по вкус до бялата захар, но не съдържа калории.
Растението е било известно още от древността, когато индианското племе гуарани са дъвчели листата му и правели целебен чай от “сладката трева”. Те използвали малките листенца и цветчетата не само за подслаждане, но и за промиване и лечение на рани.
Давали я дори на малки деца за укрепване, като и на бременни и кърмачки за възстановяване. Лечебната билка била не само безвредна, но и полезна за здравето.
През XVII-XVIII в. стевията става популярна в цяла Латинска Америка, а по-късно и в Европа. Днес Япония е най-големият пазар на билката, а японците най-масовите консуматори. Известните с умереното си хранене и здравословна кухня японци използват стевията вместо захар за производството на все повече продукти.
Според проучване на Световната Здравна Организация “медената билка” е напълно безвредна, а единствените опасения са, че консумацията на по-високи дози може да доведе до понижаване на кръвната захар и рязко падане на кръвното налягане.
Стевия е храстовидно растение, листата на което са около 30-40 пъти по-сладки от захарта, а екстрактът достига нива до 300 пъти по-сладки от бялата захар. Богата е на гликозиди (стевиозиди), които участват в обмяната на веществата в човешкия организъм и нормализират нивото на кръвната захар.
Билето съдържа витамините А, С и тези от групата В, минералите калий, желязо, цинк, калций, магнезий и селен, както и пектин, фибри и аминокиселини.
“Медената билка” понижава нивото на “лошия холестерол”, подобрява работата на сърдечно съдовата система, укрепва имунната система, благоприятства стомашно чревния тракт, черния дроб и успокоява нервната система.
Стевията е полезна за зъбите и венците като ги предпазва от кариеси и пародонтоза. Има противовъзпалително и антисептично действие. Освен изброените й качества, сладката трева е силен антиоксидант и редуцира свободните радикали.
Въз основата на проучвания и доказателства за полезните качества на стевията може да се заключи, че тя е най-добрият заместител на захарта. На пазара се предлагат разнообразни продукти, които използват билката като хранителна добавка. Тя може да се намери в аптеките и на диетичните щандове в хранителните магазини.
Любителите на стайни растения могат да си засадят и отгледат сами храстовидната стевия, която достига до 60-80 см. височина. Билката изисква южно изложение с достатъчно светлина, умерено поливане и периодично наторяване и подхранване.
Направете си чай от листата й, охладете го, сипете го в дълбока чаша и украсете с резен лимон. Ще се учудите колко лятно приятно ще ви подейства тази свежа напитка.