Естрагонът или наричан още тарос е една подправка, която се отглежда и използва в кулинарията в почти цяла Европа, Русия, Африка и Северна Америка.
Културният естрагон произхожда от Монголия и Южен Сибир. Съществува и див естрагон, но той има по-слаб вкус и аромат. Свежите листа и клонки на естрагона са подходящи като подправка за салати, предястия и различни сосове.
Сушените и свежи клонки се използват в консервните предприятия при консервиране на домати, краставици, за приготвяне на горчица, настойки и естрагонов оцет.
Състав на естрагона
Листата на естрагона са богати на витамини и етерично масло. В тях се съдържат също калций, магнезий, калий, фосфор, желязо. В народната медицина се използват като диуретично средство.
Етеричното масло от дестилация на листа на естрагон се употребява като подправка в парфюмерията и за подправка на ликьор.
Готвене с естрагон
Естрагонът е една от най-известните подправки, които имат уникален и специфичен аромат.
Той е една от най-важните подправки в европейската кухня, като се разпространяват два вида на растението – френски и руски естрагон.
Естрагонът намира широко приложение в кулинарията, като е изключително подходяща притурка при приготвянето на някои видове рибни ястия, както и всякакви ястия с яйца, особено омлет.
Естрагонът добре подхожда при приготвянето на пача и други желирани солени специалитети. Подхожда добре и при приготвянето на салати, ястия с ориз, както и на гювечета, като при тях подсилва вкуса на сиренето и на месото. От него можете да прибавите и към задушени зеленчуци в масло.
Таросът е отлична подправка и за средиземноморската кухня, като приготвената паста и макарони, както и сосовете към тях придобиват приятен и специфичен вкус и аромат.
Ползи от естрагона
Естрагонът улеснява дишането, укрепва съня и нормализира киселинността на стомашния сок. Листата от естрагон подтикват апетита и са прекрасна украса на всяко едно ястие. Те намаляват горчивината, които оставят някои лекарства и нормализират киселинността на стомашния сок.
Прочетете още:
Най-интересните подправки по света
Най-хубавите български подправки
Кои са подходящите подправки за картофи