Много хора дори не са чували за пащърнак, но той се използва от дълбока древност като храна на много поколения. Макар и детрониран от картофите, си остава идеалният зимен зеленчук. В последно време той се завърна на нашата трапеза, особено в детските пюрета и храни. И това не е случайно.
Пащърнакът е кореноплодно растение, роднина на моркова, целината и корените на магданоза, с приятен аромат и леко сладникав вкус. Малко грозноват на вид, но с много ценен състав. Богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, цинк, манган, витамини (А, В,С, Е, РР) и фолиева киселина.
Особено полезен е съдържащият се в него витамин В3, който е важен за работата на нервната система. Голямото количество фибри помагат на храносмилателната система и са отлично средство против запек.
Не съдържа холестерол, нискокалоричен (в 100 гр. се съдържат 56 калории) и е подходящ при диети и сърдечно съдови заболявания. Лекото му диуретично действие го прави отлична храна при бъбречни заболявания, а фолиевата киселина е подходяща за склонни към анемия и бременни.
Във време на вируси витамините в пащърнака са бонус за имунитета. Май не остана система, която да няма нужда от този зеленчук. Остава да го включим в менюто през зимата, особено в детското хранене.
Как се консумира?
Пащърнакът се намира пресен на пазара от септември до март. Изберете дребни или средни твърди и сочни корени без кафяви петна, едрите са твърде груби, с много влакна. Това важи особено, когато се дава на бебета и малки деца. Подобно на картофите се съхранява на тъмно и сухо място, а в хладилник - неизмит в хартиен плик.
Младият и дребен пащърнак се използва за готвене само след измиване, по-старият трябва да се обели или остърже, подобно на морковите. Ако централното стъбло е много твърдо, трябва да се отстрани. Използва се при приготвяне на супи, салати, сосове, гювечи.
Много си ”върви” с всяко ястие, в което има картофи, месо, моркови и целина, ароматът става уникален. Съчетава се отлично и с чесън, лук, магданоз и мащерка. Трябва да се постави в ястието преди варенето.
Ето и Edna рецепта за вкусна витаминозна салата с пащърнак:
Нужни са 2 моркова, 4 малки корена пащърнак, 2 с.л. стафиди, 3 с.л. обелени слънчогледови семки, магданоз на вкус. Пащърнакът се настъргва на ренде, морковите се режат на ленти с белачка и се смесват с останалите продукти в дълбока купа. Овкусява се със сол, зехтин, 1-2 ч.л. мед, сок от лимон. Възрастните могат да добавят къри на прах и черен пипер.