Децата ви постоянно боледуват, вие сте уморени, нямате сили, ставите ви “въртят”, всеки вирус се лепи за вас, нямате настроение. Околните ви упрекват, че сте се вкиснали и трябва да се стегнете. Всъщност те не подозират колко са прави, защото вкисването не е само емоционална категория, а и чисто физиологична. Киселата реакция на тялото е основният виновник за много болести при деца и възрастни.
Едно от нещата, към които тялото е особено чувствително, е алкално-киселинното равновесие на течностите в него. Мерната единица, обозначаваща дали средата е кисела или алкална, е рН (количество на водородните йони). Използва се 14 степенна скала, при която 7 е неутрална реакция. рН е различно при различните течности, за кръвта нормата е от 7.35 до 7.45, за урината от 4.8 до 8.
Прекалената киселинност се нарича ацидоза (рН под долната граница на нормата), а повишената алкалност - алкалоза (рН над горната граница). В домашни условия може да се измери киселинността на урината с рН тест лентички. Всяка промяна на алкално-киселинното равновесие извън границите има тежки последствия, дори смърт. Сериозни отклонения се наблюдават при тежки респираторни, метаболитни и смесени нарушения. С тях не можем да се справим сами, нужно е болнично лечение. Но с храната и начина на живот можем да постигнем оптимално равновесие и да сме здрави.
Основна заплаха в ежедневието е ацидозата, при нея се наблюдават обща отпадналост и умора, отслабена имунна система, образуване на бъбречни камъни, затлъстяване, остеопороза, сърдечно-съдови проблеми и т.н. Причината е, че при това състояние организмът се стреми да възстанови настъпилия дисбаланс, като “изсмуква” за компенсация минерали като калций и магнезий от костите и други органи, като буфери се включват и другите системи, като бъбречната, ендокринната, кръвоносната и проблемите започват.
Единственият начин да не се допуска това е като зареждаме организма си с алкалосъдържащи храни и подобрим циркулацията чрез повече движение.
Храните, богати на калций, калий, магнезий, натрий, са с алкална ориентация, а тези, съдържащи фосфор, сяра и хлор – с киселинна. Трябва да се наблегне на първите, и то още от детска възраст. Това са броколи, всички салати, зеле, спанак, магданоз, целина, тиквички, чесън, карфиол, кълнове, маслини, банан, грейпфрут, домати, лимони (кисели на вкус, но с алкална реакция), сухи плодове, особено стафиди и др. Или накратко, всички плодове и зеленчуци, но с по-малко съдържание на фруктоза.
За съжаление, масовите храни, любими на хората са подкисляващи – месото и млечните продукти, тестените и захарните изделия, кафето, алкохолът. Още по-лошото е, че децата ни масово наблягат на сладкишите, вместо на зеленчуците и резултатът е наличен – имаме вечно боледуващи хлапета.
Не трябва да се забравя и другият важен фактор за повишена киселинност – стресът. Освен с храната, можем "да се вкиснем" и с мисли. Когато често ни завладяват отрицателни мисли и емоции като страх, несигурност, гняв, ревност, злоба и алкалната диета няма да ни помогне. Доброто настроение и удоволствието са най-добрата добавка към правилното хранене. Защото “вкиснатата” душа и здраво тяло са несъвместими.