Децата, които започват да се захранват с рибни продукти още през първата година от своя живот, са изложени на по-малък риск от алергии, показват данни от проучване, цитирано от ''Би Би Си'' (BBC).
Изследването е било проведено в Швеция, като в него са участвали около 3 хиляди деца до 4-годишна възраст, при които е било установено, че тези малчугани, консумирали редовно риба още преди на навършат 12 месеца, се разболяват по-рядко от бронхиална астма, алергични ринити и дерматити.
Учените споделят, че точно омега-3 ненаситените мастни киселини, които изобилстват в рибните специалитети, подсилват и допринасят за правилното изграждане на имунната система.
Не е за пренебрегване и фактът, че майките, приемали капсули с рибено масло по време на своята бременност, раждат дечица с по-устойчив към алергии организъм.
Засега медицината не разполага с достатъчно данни за създаването на специална детска диета, предотвратяваща алергиите, но се предполага, че понижената склонност към алергични реакции при децата може да се постигне, ако майката, още докато носи плода, употребява храни с по-голямо съдържание на ненаситени мастни киселини като риба, ядки (слънчогледови и тиквени семки, лешници, бадеми, орехи), както и пшеничен зародиш.