Ново европейско изследване показва, че децата под 10-годишна възраст се хранят изключително еднообразно и калорично.
Едва 19 на сто от подрастващите включват зеленчуци и плодове във всекидневното си меню, а ето и най-честите продукти, които децата консумират.
* Спагети - 43% от запитаните.
* Чипс и месо на скара - 40% от запитаните.
* Пържени месни продукти - 37% от запитаните.
* Захарни изделия - 35% от запитаните.
Данните разкриват, че едва 23 на сто от родителите вземат отношение какви ястия приемат синовете и дъщерите им, а останалите майки и бащи позволяват на наследниците си да се хранят основно с предпочитаните от тях продукти.
Затова експертите коментират, че родителите следва да започнат да включват по малко зеленчуци и плодове в менюто на своите деца всеки ден, за да свикнат с вкуса на тези продукти и после самите подрастващи да се сещат и да ги консумират редовно.