Продукти:
150 мл прясно мляко
100 г квасена сметана
20 г прясна мая
2 сварени картофа
200 г спанак
копър, магданоз
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 яйце
50 г течно масло
300-500 г брашно
суров пушен бекон (тънко нарязан)
Приготвяне:
Попарете спанака и го отцедете. Смесете го с магданоза и копъра и пасирайте. Прибавете и ситно настърганите сварени и изстудени картофи. Разтворете маята в млякото, добавяйки яйцето, маслото, солта, захарта, индийското орехче, сметаната и спанака. Разбъркайте и замесете меко, еластично тесто с помощта на брашното.
Не слагайте наведнъж цялото количество брашно - в зависимост от влагата в спанака и големината на яйцето, то варира от 300 до 500 грама. Покрийте омесеното тесто с кърпа и го оставете на топло да втаса.
Разточете тестото на тънки кръгове с диаметър 15 см. Нарежете ги на триъгълници, върху които сложете от бекона. Завийте на кифлички и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Зелени кифлички с бекон
Защо да отскачаме до пекарната, когато и ние може да си омесим ароматна закуска
12423