Средиземноморските вкусове на домати и маслини са толкова навреме и намясто в летните утрини, че веднъж опитал ги, човек трудно може да си представи по-подходяща закуска.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г чери домати или сушени домати в олио
1 франзела
2 с. л. маслини каламата
1 ч. ч. натрошено овче сирене
1 стрък мащерка
2 с. л. нарязан босилек или магданоз
4 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. зехтин
2 с. л. масло
морска сол на вкус
Начин на приготвяне:
1.Доматите се срязват на две, посоляват се с морска сол, поръсват се със зехтина и се слагат в тава да се поизсушат във фурна на 140˚ С за 40 - 50 мин.
Може да се използват и готови сушени домати.
2.В намаслена тавичка се подрежда нарязаната на кубчета франзела. Отгоре се поръсва сиренето, маслините, доматите, листенцата мащерка и босилек.
Всичко се залива с разбитите яйца и млякото.
Оставя се да постои 30 мин. на стайна температура.
3.Запича се 30 - 40 мин., докато се зачерви.