Продукти:
около 1/2 пакет фини точени кори
За плънката:
около 300-350 грама спанак
100 грама извара
4 яйца
60-70 грама сирене
1 глава кромид лук
половин връзка пресен чесън
половин връзка пресен лук
черен пипер
сол на вкус
олио
Приготвяне:
В тиган с мазнина задушете двата вида лук и чесъна. Измийте спанака и го прибавете и него към тях за кратко, докато омекне.
Не прекалявайте с термичната обработка, трябва да си остане зелен.
Ако се е отделила много вода, излейте я, за да не стане много течна плънката.
След като изстине спанакът, добавете всички останали съставки за плънката и разбъркайте. Намажете си тава с олио и сложете 2 кори като основа на дъното.
После намазвайте леко по една кора от останалите с олио, слагайте плънка и навивайте на руло и подреждайте до получаване на вита баница.
По желание можете накрая да накъсате една кора и да я разпръснете най-отгоре. Така става по-хрупкава баницата.
Полейте баницата с мазнина и я изпечете до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна. С боза или айран ще я консумирате няма такова голямо значение, но гарантирано ще си оближете пръстите.