Продукти:брашно
300 г вода
5 г прясна мая
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
Приготвяне:
Замесва се тесто с толкова брашно, колкото водата може да поеме, след което се оставя да втаса. После го накъсваме на фитили, които се усукват и се оформят като гевреци. Добре е да са по-малки и по-дебелички, защото при варенето увеличават размера си.
Така приготвени те се пускат във вряща вода (в по-широк съд), а към нея добавяме и една супена лъжица мед. Оставяме ги да врат 3-4 минути от момента на изплуването им на повърхността. Изваждаме гевреците и ги поставяме върху хартия да се отцедят, после поръсваме със сусам и печем в загрята фурна (около 200 градуса), докато се зачервят.
Варени гевреци
С вкус на детство
36787