Необходими продукти (за 10 гевречета):
180 мл прясно мляко
1 яйце
5 супени лъжици олио
1/2 кубче прясна мая
2 и 1/2-3 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
1 яйце за намазване на гевречетата
сусам
маково семе
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в затопленото мляко, към което сме добавили захарта и малко брашно. В купа пресяваме брашното и солта.
Прибавяме разбитото яйце, мазнината и маята. Замесваме средно меко и еластично тесто. Не трябва да изсипваме цялото количество брашно в началото на месенето. Започваме да кажем с 2 чаени чаши и слагаме още брашно, само ако е необходимо.
След като замесим тестото, го оставяме за 30 минути на стайна температура да втаса. Премесваме втасалото тесто и го разделяме на 8-10 равни топки. Броят им зависи от желаната големина на гевречетата.
Всяка топка разделяме на 2 части и от тях с намазнени ръце или върху леко мазна повърхност оформяме фитилчета. Сплитаме ги във вид на геврече.
Притискаме добре краищата му, за да слепнат и да не се отворят. Готовите гевречета подреждаме в тава, която сме застлали с намазнена хартия за печене.
Когато поставяме гевречетата в тавата, оставяме достатъчно място между тях, защото ще увеличат обема си и може да залепнат едно за друго.
Изчакваме ги няколко минути (около 10) да втасат, намазваме ги с разбито яйце и обилно ги поръсваме със сусам или маково семе.
Печем гевречетата в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути или до получаване на златист загар.