Турски сусамени гевречета

Все едно сe пренесохме в някоя уютна пекарна

Турски сусамени гевречета
Снимка: netinfo
1 от общо 1 гласа

Необходими продукти (за 10 гевречета):
180 мл прясно мляко
1 яйце
5 супени лъжици олио
1/2 кубче прясна мая
2 и 1/2-3 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
1 яйце за намазване на гевречетата
сусам
маково семе

Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в затопленото мляко, към което сме добавили захарта и малко брашно. В купа пресяваме брашното и солта.

Прибавяме разбитото яйце, мазнината и маята. Замесваме средно меко и еластично тесто. Не трябва да изсипваме цялото количество брашно в началото на месенето. Започваме да кажем с 2 чаени чаши и слагаме още брашно, само ако е необходимо.

След като замесим тестото, го оставяме за 30 минути на стайна температура да втаса. Премесваме втасалото тесто и го разделяме на 8-10 равни топки. Броят им зависи от желаната големина на гевречетата.

Всяка топка разделяме на 2 части и от тях с намазнени ръце или върху леко мазна повърхност оформяме фитилчета. Сплитаме ги във вид на геврече.

Притискаме добре краищата му, за да слепнат и да не се отворят. Готовите гевречета подреждаме в тава, която сме застлали с намазнена хартия за печене.

Когато поставяме гевречетата в тавата, оставяме достатъчно място между тях, защото ще увеличат обема си и може да залепнат едно за друго.

Изчакваме ги няколко минути (около 10) да втасат, намазваме ги с разбито яйце и обилно ги поръсваме със сусам или маково семе.

Печем гевречетата в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути или до получаване на златист загар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти