Необходими продукти за плънката:
400 г тиква
1 ч.л. канела
5 с.л. захар
шепа сушени червени боровинки (или стафиди)
50 г натрошени орехи
кората от половин портокал
1/4 ч.л. индийско орехче
Продукти за тестото:
3 цели яйца
125 гр. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
галета
Начин на приготвяне:
Настържете тиквата. Прехвърлете я в тенджерка, долейте малко вода и я гответе за няколко минути на бавен огън, докато омекне. Прехвърлете я в купа и добавете захарта, канелата, индийското орехче, кората от портокал, орехите и сушените боровинки. Разбъркайте добре.
Разбийте яйцата, докато удвоят обема си. Добавете захарта и мекото масло. След като се поеме прибавете киселото мляко, разбъркано с бакпулвера, а след него и брашното. Накрая овкусете с ванилията.
Разбийте добре сместа. Сглобете пая като редувате половината тесто, поръсено с галета, цялата тиквена плънка, отново галета и завършете с втората половина тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Когато изстине, поръсете с пудра захар.