Необходими продукти:
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода
750 г брашно
1 пакетче бакпулвер
сол
1 яйце
4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбърква със содата, 2 ч.ч. брашно и се слага в тава, след което се прибавят бакпулверът, солта и захарта.
Добавят се 3-4 с.л. олио и сместа се бърка хубаво. Сипваме останалото брашно и пак разбъркваме.
Изваждаме сместа от тавата и месим до меко тесто върху набрашнена повърхност. Слагаме тестото в намазнена тава, надупчваме го с вилица и печем на 200 градуса, след което намаляваме температурата на 180 градуса. Печем около 20-30 минути.
Отгоре намазваме питката с едно разбито яйце и я запичаме за още няколко минути.
Содена питка
По традиция се поднася на днешния Антоновден
39161