Необходими продукти (за около 12 средни палачинки):
135 г брашно
30 г какао
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
100 г пудра захар
170 мл мляко
2 големи яйца, разбити леко
70 разтопено малко, охладено до стайна температура
За ягодовия сос:
350 г пресни ягоди
70 г захар на кристали
2 чаени лъжички нишесте
2 супени лъжици вода
Начин на приготвяне:
За да приготвите палачинките, смесете брашното, какаото, бакпулвера, солта и пудрата захар в голяма купа. В друга купа смесете всички мокри съставки – яйцата, млякото и маслото.
Изсипете мокрите съставки при брашното с какаото и разбъркайте добре с гумена шпатула.
Внимавайте да не разбъркате тестото прекалено много, дори и да има някоя друга бучка от брашното, не се тревожете, те ще се стопят при готвенето.
Загрейте тиган за палачинки на среда температура.
Когато тиганът е добре загрян, го намажете с малко масло, изсипете две лъжици от сместа за палачинки и изчакайте да се получат балончета, след това малки дупчици по повърхността на палачинката, тогава обърнете и изпечете от другата страна.
По-добре е да готвите палачинките на по-слаба температура, за да не изгорят преди да успеят да се изпекат изцяло. Все пак това са американски палачинки и са доста по-дебели от нашите.
Повторете стъпките с всички палачинки, докато ви свърши тестото.
За да приготвите соса:
Смесете всички продукти без нишестето в малка тенджерка. Гответе на средна температура, докато ягодите омекнат и захарта се разтопи. Добавете нишестето и бързо разбъркайте с бъркала, за да се усвои изцяло от ягодовия сос.
Гответе го още минутка две и го махнете от котлона. Пасирайте, ако желаете.
Имайте предвид, че сосът ще се сгъсти допълнително когато изстине.
Още една рецепта за палачинки, подходящи за вегани:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!