Необходими продукти:
1 пакет бутер тесто
100 г натурален шоколад
4-5 бр. по-големи ягоди
1 яйце за намазване
кристална захар и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Отрежете дълга лента бутер тесто с дебелина 4 пръста. Прегънете я на две и маркирайте с нож къде да я отрежете на две, след това я разрежете на две еднакви парчета.
Вземете ягодка и отстранете внимателно зелените листа и дръжката. Нарежете я напречно на две и оформете всяка половина с нож като сърце.
Сложете едната половина сърце по средата на едното парче тесто и го очертайте с ножа. Отместете ягодката и извадете сърцето тесто. Трябва да остане дупка.
Стопете шоколада на водна баня.
С помощта на лъжица намажете цялото парче тесто с шоколад, като внимавате да оставите ненамазан борд от 0,5 мм от всяка страна, за да не изтече.
Наложете отгоре другото парче с отрязаната сърце дупка, след това поставете и ягодката в дупката. С вилица натиснете всички краища на баничката, за да я затворите добре и за да ѝ придадете по-красив вид.
Прехвърлете я в тава, покрита с хартия за печене. По същия начин направете и останалите банички. Намажете ги с разбито яйце, поръсете с кристална захар и печете на предварително загрята на 200 градуса фурна. Извадете ги, когато бухнат и добият карамелен цвят. По желание поръсете с пудра захар.
И една видео рецепта за солени банички: