
Необходими продукти:
300 г ръжено брашно
200 г бяло пшенично брашно
1 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжичка захар
1 равна супена лъжица хималайска сол
2 чаени лъжички зехтин
около 250 мл хладка към топла вода
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята заедно със захарта, малко от топлата вода и изчакваме сместа да шупне. После от всички продукти омесваме тесто, което трябва да е меко и лепкаво. За да е по-лесно омесването, слагаме брашно по ръцете.
В следващия етап покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло около един час, докато втаса и удвои обема си. Предварително загряваме фурната на 200 градуса, а през това време моделираме хляб в желаната от нас форма, като работим върху набрашнен плот и с набрашнени ръце.
Задължително правим резки с остър нож и леко поръсваме с брашно горната част на хляба. Слагаме го в тава с хартия за печене и го оставяме отново да втаса и да удвои обема си за нови 30 минути.
Изпичаме изделието до готовност, като към края на печенето намаляваме фурната, ако забележим, че има риск от изгаряне на коричката на хляба.