Необходими продукти:
600 г ситно нарязан праз
2-3 супени лъжици олио и допълнително за поръсване на корите
400 г натрошено сирене
1 пакет кори за баница
300 г кисело мляко
50 г сладкарска сметана
1 бакпулвер
2 яйца
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
В тенджера или дълбок тиган загрейте мазнина, добавете праза, малко сол и вода. Задушете продуктите, докато омекнат. Изцедете ги от течността и ги посолете с малко черен пипер.
В купа разбийте яйцата. Към тях прибавете предварително угасеното с бакпулвера мляко и сметаната. Разбъркайте ги, докато се получи еднородна смес.
Развийте корите. Намазнете тавичка за печене и загрейте фурната на 200 градуса. Най-горната кора поръсете с малко олио. След това с 3-4 супени лъжици от млечната смес, като хубаво я разнесете по кората. В долния край разстелете в редица 2-3 супени лъжици праз, а отгоре поръсете със сирене.
Навийте кората на стегната руло, като хващате и долната. С други думи 1 руло с 2 кори. Продължавате така, докато свършат всички кори. Навийте първото руло на кръг и го поставете в центъра на тавичката. Следващите рула ги увивате около него.
Би трябвало да останат около 3-4 супени лъжици млечна смес, с която да поръсите баницата отгоре. Ако ли не, използвайте олио.
Печете около 25 минути, докато баницата се зачерви. След като я извадите от фурната, я наръсете с малко вода.
Невероятна вита баница
За да останем сити и доволни
55361