Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
1 кг непочистени ябълки
100-150 г захар (според сладостта на ябълките)
150 г чаени бисквити
50 г сушени червени боровинки
около 100 мл мазнина (масло/олио/зехтин)
канела
кората на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Обелваме ябълките, почистваме ги от семките и ги настъргваме на едро ренде. Натрошаваме бисквитите на много ситно. Това може да направим по следния начин. Поставяме част от бисквитите в найлонова торбичка и ги притискаме с тежък предмет, за да станат на трохи. Прибавяме вече натрошените бисквити към ябълките, добавяме захарта, настърганата кора от лимон, канела на вкус и разбъркваме сместа.
Вземаме една точена кора и я намазваме с мазнина. Върху нея поставяме още една кора и отново я намазняваме. Покриваме с трета кора, която също поръсваме с олио. Притискаме леко корите, за да се слепят и с помощта на остър нож ги разрязваме на 6 правоъгълни части (правим 2 разреза по дължината на корите и един по широчината им).
Прегъваме по около 6-7 мм от двете дълги страни на всеки правоъгълник. Поставяме малко от плънката (около 1 чаена лъжичка) на разстояние от края на кората. Поръсваме и с няколко парченца сушени боровинки. Навиваме на руло всяко правоъгълниче и го поставяме в предварително намаслена тава.
Повтаряме процедурата, докато свършат корите. Намазваме най-отгоре баничките с мазнина и правим малки прорези с нож. Печем баничките в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Сервираме ги охладени и поръсени с пудра захар.
Мини банички с ябълки
Сладък старт на седмицата
19355