Надали има по-ароматна и засищаща закуска от току-що изпържени мекици.
Необходими продукти за около 20 броя:
500 г брашно
1 ч. л. морска сол
500 мл прясно мляко
5 г прясна мая
1 ч. л. захар
1 яйце
250 мл олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със солта.
2. Маята се разтваря в 1 ч. ч. от млякото и се разбърква със захарта и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин. да шупне.
3. Брашното се разбърква с дървена лъжица със сместа с маята, яйцето и останалото мляко. Получава се много меко тесто. Разбърква се в продължение на 3-4 мин. с мокра ръка или с бъркалка. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 6 часа или една нощ на стайна температура.
4. Олиото се загрява в дълбок тиган, така че да се получи слой от 5 см. С мокри ръце се взема по лъжица от тестото, разтегля се на малки мекици и се пуска в олиото. Изпържват се до златисто от двете страни. Сервират се горещи, поръсени с пудра захар.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Други рецепти:
Домашни понички
Шоколадови палачинки за закуска
Дантелени палачинки
Бабини мекици