Необходими продукти:
За основата:
2/3 ч.ч. масло, нарязано на кубчета
2 ч.ч. брашно
2 жълтъка
4 с.л. леденостудена вода
2 щипки сол
За плънката:
5 яйца
200 мл квасена сметана
100 мл прясно мляко
250 г микс от млечни продукти - чедър, топено сирене, кашкавал
200 г пушено пуешко
1/2 ч.л. мащерка
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното, мекото масло, солта и жълтъка и бъркайте, докато се образуват трохи. Прибавете водата и бъркайте до образуването на тесто. Месете го около минута, не му е нужно повече. Завийте го в свежо фолио и го оставете в хладилника да се стегне.
През това време пригответе сместа за плънката. Нарежете филето, сирената, настържете кашкавала. В купа разбийте с бъркалка яйцата, сметаната и млякото. Добавете мащерката. Не солете сместа.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност и го прехвърлете в тавичка за пай. Оформете висок ръб. Набодете тестото с вилица и го печете във фурна, загрята на 190 градуса около 15 минути до полуготовност.
Върху изпечената кора наредете сирената, след това филето и накрая залейте с яйчената смес. Печете, докато ръбът стане златист, а сместа стегната, т.е. около 30-40 минути.
Киш Лорен
Хайде на закуска
12687