Бейгълите са мини гевречета, които първо се варят, а след това се пекат. Водят началото си от Полша, а в последсвие са се разпространили в САЩ, Канада и Обединеното Кралство.
Обикновено са поръсени с маково или сусамено семе, но има още много разновидности. Най-вкусни са топли, разрязани на две, намазани по избор с масло, крема сирене или сладко по избор.
Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно
1п. суха мая (7гр)
3 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
1 2/3 ч.ч. топла вода
1 п. маково семе
1 п. сусам
4-5 с.л. царевичен грис
Начин на приготвяне:
В купа смесете 1/2 ч.ч. от брашното, маята, захарта и водата. Разбъркайте добре, покрийте купата с найлоново фолио или памучна кърпа и я оставете на топло за около половин час да втаса. Когато се появи пяна по повърхността на сместа, значи е готово.
Прибавете солта и оставащото брашно и разбъркайте с миксер или на ръка. Месете тестото поне 8-10 мин. Ако е необходимо прибавете още малко брашно. Поставете го в подмазана с 1-2 с.л. зехтин или олио купа, за да не залепва. Намажете и повърхността на тестото, за да не хване коричка и оставете на топло място за около час и половина да втаса и удвои обема си.
Извадете тестото от купата и го месете на леко набрашнена повърхност, като образувате продълговата форма. Разделете тестото на 12 части/топчета.
От всяко топче образувайте диск с диаметър около 6-7 сантиметра и с пръст пробийте дупка в средата. Покрийте топчетата с памучна кърпа и ги оставете да втасат отново за около 30 мин.
През това време кипнете около 2 литра вода в широк съд. След като водата заври, намалете котлона. Слагайте по няколко бейгъла във врящата вода и ги варете по около 5 мин, като ги обръщате по средата. Имайте предвид, че леко ще увеличат обема си по време на варенето.
Междувременно загрейте фурната на 200 градуса, застелете две тави с хартия за печене, като леко я намазните и поръсете равномерно с царевичния грис.
Извадете бейгълите с решетъчна лъжица и ги поставете в тавата. Поръсете ги по желание с маково или сусамено семе (или двете). Печете ги за около 20-30 минути, докато станат златисто кафяви. Поднесете ги топли, с масло, крема сирене или сладко по желание.