Почти във всички заведения за хранене вече се сервира фокача, но ето как да си я направим и у дома за уикенда.
Продукти:
500 г брашно
300 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 равна чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
300 г пресен спанак
зехтин
Приготвяне:
Размийте маята в малко вода, сложете няколко лъжици брашно и разбъркайте до гладка каша. Оставете на топло да шупне.
Сипете готовия квас в останалото брашно и добавете водата, солта и захарта. Омесете меко тесто. Ако е нужно още малко брашно за доизмесване, го прибавяйте постепенно на малки части. После го оставете на топло да втаса.
Разделете тестото на две части и ги разточете на еднакви правоъгълници. Дебелината трябва да е около 1 см. Поставете първата кора в намазана със зехтин правоъгълна тава. Намажете тестото със зехтин и сложете отгоре спанака, без да го режете и обработвате термично.
Похлупете спанака с втората разточена кора и притиснете добре в краищата. Ако желаете, нарежете фокачата на квадрати, но може да направите това и след изпичане. Фокачата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-30 минути. След като леко се охлади, я нарежете на парчета и я напълнете със сирене, кашкавал, колбас или някакъв вид салата по ваш избор.
Фокача сандвич
Да си приготвим този традиционен италиaнски хляб
29913