Необходими продукти:
750 г ръжено брашно
250 г пшенично брашно
2 супени лъжици сусам по желание
1 супена лъжица сол
1 кубче мая
3 супени лъжици кисело мляко
около 1/2 л топла вода
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в част от топлата вода и киселото мляко (което не бива да е студено). Брашната се пресяват, смесват се, добавя се сол и в средата се прави кладенче.
В кладенчето се слага сместа с маята и киселото мляко, омесва се с малко брашно да стане с гъстотата на боза и се оставя да втаса около 10 минути.
Омесва се тесто, като към него се прибавя и сусам или други семена по желание. Тестото се оставя да втаса в намазнена купа и на топло, покрито с фолио, за около 2 часа.
След това се оформя като хляб и се поставя в предварително намазнена и поръсена със сусам форма за печене на хляб или правоъгълна тава.
Направете прорези по повърхността на тестото. Оставете го да втаса около 30 минути или докато се отворят прорезите.
Изпечете хляба в предварително загрята на 200 градуса фурна за половин час. След това го извадете от печката, покрийте го с кърпа и го оставете добре да изстине.
Домашен ръжен хляб
Заслужава си опитването
38991