Необходими продукти (за 10-12 броя):
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
2/3 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. разтопено краве масло
50 г сирене
щипка сол
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 170 градуса (с обдухване). Загасете содата в киселото мляко. След като сместа шупне, добавете маслото и разбъркайте добре. Прибавете я към брашното и отново разбъркайте, докато получите гъсто лепкаво тесто.
Натрошете сиренето и го прибавете към тестото. Разбъркайте внимателно. Застелете тава с хартия за печене. С помощта на супена лъжица, оформете малки питки в тавата, като оставяте достатъчно разстояние помежду им. Изпечете ги за около 15-20 минути, докато придобият златист загар.
Допълнителни насоки:
По желание заменете брашното от лимец с брашно от пшеница или спелта.
Вместо краве масло, може да ползвате устойчива на висока температура растителна мазнина, но имайте предвид, че с масло стават по-вкусни.
Можете да използвате гхи (пречистено масло) вместо краве масло.
Ако приготвяте питките за малки деца, използвайте обезсолено сирене.
Чудни питки
За съботната ни закуска
51026