Какво по-хубаво от това през почивните дни да си направите хубава, богата закуска, каквато през седмицата със сигурност не присъства в менюто ви! Палачинки, пържени филийки, бухтички – истински разкош, който да комбинирате с домашно сладко и да се почувствате като на пир.
Днес ще ви предложим не една, а три рецепти за направата на бухтички. Първата е класическа френска и включва сметана.
Необходими са:
430 г брашно
1 яйце
половин чаена лъжичка бакпулвер
по половин чаена лъжичка сол и захар
1 чаша сметана
1 чаша олио (или друга мазнина по ваша преценка)
Сметаната се смесва с яйцето и солта и се разбива до пяна. Брашното се смесва със захарта и бакпулвера и се пресява. Добавя се в сметаната и се меси меко тесто. Меси се не повече от минута и се оставя за 20 минути да почине.
Тестото се разточва и с формички се правят малки фигурки или се правят кръгчета с малка чаша. Пускат се във врящо олио, вадят се, отцеждат се на хартия и се сервират с пудра захар или сладко.
Класически бухтички
Необходими са ви:
1 кг брашно
15 г мая
60 г захар
10 г сол
80 мл олио
750 мл вода.
Водата се загрява до 30 градуса и в нея се разтваря маята, като се добавя солта, захарта и брашното. Добавя се и олиото и тестото се разбърква. Оставя се да втаса час и половина на стайна температура. Измесва се още веднъж и се оставя да втаса още половин час. От тестото се късат парченца и се пускат във врящо олио. Вадят се, отцеждат се и се сервират горещи.
Нестандартни бухти
Необходими са:
2 яйца
5 супени лъжици захар
1 ванилия
1 щипка сол
половин чаена лъжичка сода
половин чаена лъжичка оцет за гасене
4 супени лъжици майонеза
1 супена лъжица водка
брашно колкото поеме за меко тесто
Яйцата се смесват със захарта, ванилията и солта. Добавят се майонезата и водката, след това гасената с оцет сода. Постепенно се добавя брашното.
Тестото се разточва и се изрязват кръгчета с малка чаша. Пускат се във врящо олио и се слагат на хартия да се отцедят от излишната мазнина. Поръсват се с пудра захар.
Когато правите бухти, много важно е да ги пържите в загрята мазнина, защото иначе попиват много от мазнината и тестото става прекалено тежко и не се изпържва добре.