Необходими продукти:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена лъжичка сол
1-2 чаени чаши брашно
100 г сирене
60 г краве масло
Начин на приготвяне:
В купа сипете водата и солта. Пресейте над нея брашното и постепенно, добавяйки от него, замесете меко тесто. Разделете го на 6-8 топчета и ги оставете 15 минути да починат.
В това време сложете глинен сач (или тиган с незалепващо покритие) да се загрява на котлона.
Разточете всяко топче тесто на много тънка кора. Напръскайте я леко с разтопено масло, поръсете я с натрошено сирене и я прегънете като плик за писмо. Разточете плика отново, за да се изтъни допълнително.
Пригответе по същия начин останалите банички. Изпечете ги без мазнина на нагорещения сач (тиган). Всяка баничка намажете с масло от двете й страни при сваляне от огъня и я поставете в съд с капак, за да омекне. Поднесете готовите банички с кисело мляко.
Банички
На тиган
33162