Необходими продукти (за 6 палачинки):
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша прясно мляко + 1 супена лъжица лимонов сок
1 голямо яйце
1 супена лъжица бакпулвер
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица растителна мазнина
1/8 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Смесваме прясното мляко с лимоновия сок и ги оставяме да престоят 5-10 минути. През това време можем да си подготвим останалите продукти.
В купа слагаме брашното, бакпулвера, захарта и солта и разбъркваме добре. В друг съд смесваме млякото, яйцето и мазнината. След това в трета съдинка избутваме сухите съставки в едната половина на купата, а в противоположния край изливаме течните продукти. Внимателно ги разбиваме, докато се смесят.
Много е важно да не преразбиваме сместа. Просто трябва да обединим съставките. Оставяме сместа да бухне за около 5 минути. През това време загряваме тиган с незалепващо покритие. Нека котлонът бъде на умерена степен.
Когато тиганът е достатъчно нагорещен, изсипваме по 1/4 чаена чаша от сместа. След като започнат да се образуват шупли по повърхността на палачинката, е време да я обърнем и да я изпечем и от другата страна.
Внимавайте, защото при нагорещен тиган - палачинките се пекат много бързо. Сервираме ги топли с масло, мед, сладко, течен шоколад, сирене, кашкавал или колбас.
Американски палачинки
Върховна закуска
29906