Необходими продукти (за около 50 бр. с диаметър 7-8 см):
400 г брашно
600 мл прясно мляко
2 яйца
10 г бакпулвер
20 г захар (2 равни супени лъжици)
12 г сол (2 равни чаени лъжички)
6 чаени лъжички масло + допълнително за намазване
Начин на приготвяне:
В голяма купа пресяваме брашното и към него добавяме захарта, солта и бакпулвера. Правим кладенче в средата и прибавяме леко затопленото мляко, яйцата (със стайна температура) и разтопеното масло. С помощта на лъжица разбъркваме добре всички продукти до получаване на еднородна смес.
След това загряваме тиган с незалепващо покритие на умерена температура. Намазваме го леко с масло. Със супена лъжица загребваме от палачинковата смес и я изсипваме в тигана. Когато започнат да се образуват мехурчета по повърхността на палачинката, я обръщаме от другата страна. Трябва да бъдем много внимателни по време на печенето, за да не ги прегорим.
Преди всяко сипване на смес в тигана, намасляваме фино неговата повърхност. По желание намазваме с масло готовите палачинки, докато са още топли. Така приготвени, те трябва да са с диаметър около 7-8 см. Ако тиганът ви е достатъчно голям, може да сложите в него по няколко едновременно. Гарнирайте ги както ви харесват.
Американски палачинки
Като по филмите
26258