Авокадото е плод, който съчетава в себе си витамини А, РР, Е, В1, В2, В6, калий, цинк, желязо магнезий.
Освен това то съдържа около 30% лесно усвоими от организма мазнини, а също и около 3 процента белтъчини, и поради това добре се съчетава с морски продукти, месо от птици и яйца. В 100 г авокадо се сдържат около 218 калории.
Ако си мислите, че авокадото става само за салата, се лъжете. Може да си направите чудесна и бърза закуска с него.
Изберете едно добре узряло авокадо, срежете на половина, отстранете костилката и с една лъжица изгребете вътрешността. След това намачкайте добре и към пюрето може да добавите по избор намачкан банан, извара или крема сирене или просто половин сок от прясно изстискан лимон.
Изберете някоя от съставките по ваш избор и съчетайте с пюрето от авокадо. Може да намажете на филийка черен хляб и в добавка с чаша плодов сок ще получите чудесна закуска.
Ако вкусът на натурално авокадо ви допада, може да използвате месото на плода вместо масло и да намажете на прясно препечена филийка.
Освен като храна, авокадото е и чудесен козметичен продукт.