Необходими продукти:
4 средно големи тиквички
1 глава лук (или 2 по-малки)
1 консерва червен боб (около 250 г)
1/2 връзка копър
4 гъби печурки
1/2 чаша смляно ленено семе
1 супена лъжица сол
1 чаена лъжичка кимион
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват. Тъй като са доста сочни, се поставят в плътна марля и излишната течност се изстисква.
Лукът се нарязва на ситно. Сотира се за 2-3 минути в тиган със съвсем малко мазнина, след което се добавят нарязаните на ситно гъби и готвенето продължава още 2-3 минути. Червеният боб се изважда от консервата, прецежда се и се измива под течаща вода.
Тиквичките, лукът, гъбите, червеният боб, нарязаният на ситно копър и подправките се изсипват в купата на кухненския робот и се пасират до еднородна смес. Към нея се прибавя смляно ленено семе, докато се получи консистенция, позволяваща оформянето на кюфтенца.
Оформените кюфтенца се подреждат в тава, на дъното на която предварително сме сложили намазана с мазнина хартия за печене. Фурната се загрява на максималната степен и кюфтенцата се пекат 25-30 минути, като се наблюдава да не изгорят.
Зеленчукови кюфтенца
С тиквички и ленено семе
17381