Необходими продукти:
пресни печурки
кромид лук
морков
грах
картофи
скилидки чесън
сладка червена чушка
чубрица, джоджен, риган, мащерка
черен пипер
сол на вкус
обелен домат
червен пипер
препечено брашно
захар
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука и чушката на ситно, скилидките на филийки, както и гъбите. Запържваме ги в мазнина (направо в тенджерата, в която ще готвим яхнията). Когато гъбите станат леко златисти, добавяме червеният пипер, но внимавайте, защото загаря бързо. След това отместваме тенджерата от котлона и разбъркваме интензивно. После прибавяме нарязаният на ситно домат и морковите и връщаме ястието на котлона.
Наливаме вода и слагаме картофите и граха. Овкусяваме с подправките - чубрицата, мащерката, ригана и джоджена, слагаме сол и захар на вкус (захарта е заради домата, за да има баланс с киселинността му).
Последните 10 минути размиваме препеченото брашно със сос от яхнията и после го връщаме в тенджерата. Готвим на слаб огън, защото картофите няма да станат на каша. Накрая поръсваме с черен пипер и по желание магданоз.
* Не сме споменали количеството на продуктите, за да прецените баланса им, съобразен с вашия вкус.
Зеленчукова яхния
Хапни си за здраве
16933