Продукти за кюфтетата:
300 г сварен нахут
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
връзка пресен магданоз
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
черен пипер
сол
1 яйце
2 с.л. галета
Продукти за дипа:
1 меко авокадо
1 обелен домат
1 скилидка чесън
30 мл. зехтин
сол
2 домата
3 бр. хлебчета чабата (или друг вид хлебчета)
листа пресен спанак
зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете и нарежете пресния лук и чесъна.
Смелете в блендер нахута, заедно с пресния лук, чесъна, магданоза, лимоновия сок, зехтина, солта и пипера. Прехвърлете в купа и добавете едно яйце и 2 с.л. галета. Разбъркайте добре. Покрийте тава с хартия за печене и оформете кюфтетата с помощта на супена лъжица. Печете ги около 15-20 минути, докато стегнат. Може внимателно да ги обърнете с помощта на шпатула, за да се изпекат равномерно от двете страни. Извадете ги и ги охладете.
През това време пригответе дипа от авокадо. Смелете в блендер вътрешността на авокадо, един обелен домат, скилидка чесън, зехтин и сол.
Нарежете доматите на филии.
Разрежете чабатата по дължина на половини и след това през средата. Намажете ги със зехтин и ги запечете върху тавата във фурната за 2-3 минути.
Извадете ги и поставете листо спанак върху хлебчето. Отгоре поставете едно нахутено кюфте, малко от авокадения дип, и завършете с резен домат и хлебно капаче по желание.
Алтернативна рецепта за картофени кюфтенца с риба тон: