Хрупкавата оризова коричка, която остава на дъното на паелята, е едно от най-вкусните неща на света.
Но и горната част на тази изобилна рецепта не трябва да се пренебрегва.
Необходими продукти за 4 порции:
1 щипка шафран
4 с. л. зехтин
300 г зелен фасул
2 моркова, нарязани на кръгчета
2 стръка селъри или 1 резен целина, ситно нарязани
1 патладжан, нарязан на кубчета
1 тиквичка, нарязана на кубчета
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1 ч. ч. консервиран артишок, отцеден, по желание
1 глава чесън, цяла
1 глава лук, нарязана на ситно
2 домата, обелени и нарязани
1 л зеленчуков бульон
2 ч. ч. ориз с обли зърна
1 стрък розмарин
сол на вкус
лимон за гарниране
Начин на приготвяне:
1.Шафранът се увива в парче алуминиево фолио и се слага в загрят тиган на много слаб огън за 10 - 20 сек, докато стане ароматен. Охлажда се.
2.Зехтинът се загрява и в него се слагат да се сотират морковите, чесънът, зеленият фасул и селърито. Разбъркват се 5-6 мин. Слагат се патладажнът, чушката и тиквичката.. Разбъркват се още 4-5 мин. Изваждат се.
3.Бульонът се слага да заври. Към него се добавя шафранът.
4.В същата мазнина, където са сотирани зеленчуците, се слага лукът, разбърква се 2-3 мин. и се добавят доматите. Разбърква се, докато се изпари цялата течност. Слага се измитият и подсушен ориз. Разбърква се, докато стане прозрачен. Налива се врящият бульон. Отгоре се подреждат сотираните зеленчуци, артишокът и розмаринът.
5.Паелята се оставя да ври на тих огън непокрита, докато водата изври до нивото на ориза, за около 8 мин. Покрива се с фолио и се оставя да къкри 8 - 10 мин.
6.Ако искате да получите типичната вкусна карамелизирана коричка на дъното на паелята, докато е завита с фолио, увеличете огъня до средно силен за 1-2 мин., но внимавайте да не загори!
7.Отстранява се от огъня и се оставя покрита още 5 мин. Сервира се с резенчета лимон.