Веган тортите имат своите особености, но те със сигурност не са за сметка на вкуса и удоволствието от похапването им.
Необходими продукти за 10-12 порции
за основата:
½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
½ ч. ч. бяло брашно
6 с. л. какао
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
⅓ ч. л. сол
5 с. л. кафява захар
120 г тъмен шоколад, нарязан на парченца
1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
100 г печени лешници, нарязани
1 ч. ч. соево мляко
1 ч. л. ябълков оцет
5 с. л. олио от гроздови семки или лек зехтин
½ ч. ч. мед
1 с. л. ванилена захар
1 ч. л. разтворимо кафе
за крема:
1 ч. ч. лешници
½ ч. ч. какао
300 г фурми, ситно нарязани
2 с. л. меко кокосово масло
за глазурата:
4-5 с. л. какао
2 с. л. стопено кокосово масло
1 с. л. мед
за украса:
12 фурми
12 цели печени бадема
300 г тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
1.Пресяват се заедно пълнозърнестото брашно, бялото брашно, какаото, содата и бакпулверът. Отделените трици се връщат в сместа. Разбърква се със солта и кафявата захар. Прибавят се шоколадът, портокаловата кора и лешниците.
2.Разбъркват се заедно соевото мляко и оцетът. Прибавят се олиото, медът, ванилената захар и кафето, разтворено в 1 с. л. гореща вода.
3.Сухата смес се прибавя към течната, като се разбърква с бъркалка, докато сместа стане хомогенна.
4.Сипва се във форма с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Пече се 25 - 30 мин. в загрята фурна на 180° С. Охлажда се 10 мин. във формата, изважда се и се оставя да се охлади напълно върху решетка.
5.Лешниците, фурмите и какаото за крема се слагат в кухненски робот и се мелят на ниски обороти. Когато лешниците се посмелят, постепенно се добавя кокосовото масло. Сместа трябва да е мека и лепкава. Нанася се върху основата и се охлажда.
6.За глазурата съставките се разбиват заедно и охладеният сладкиш се намазва.
7.За украсата фурмите се срязват от едната страна и се изваждат костилките. На тяхно място се слага по един запечен бадем. Подреждат се върху тортата в кръг.
8.Шоколадът се темперира, формичките се намазват с прахообразна медна и златна боя и шоколадът се сипва във формичките. Почукват се, за да излезе излишният въздух. В стъблото на всяко лале се слага по едно бамбуково шишче. Оставят се за 30 мин. в хладилника и се освобождават от формите. Подреждат се в центъра на сладкиша. Доукрасяват се със стопен шоколад.