В края на юли нашите приятели от Gourmet Publishing отвориха широко вратите на новия си офис, за да посрещнат гости и да ги нагостят с невероятни гозби.
Шеф-готачът на menumag.bg и списание „Меню“ Ивелина Иванова направи демонстрацията на приготвянето на различни невероятни ястия, като едно от тях бе и веган тарта.
Скоро предстои да излезе третата книга от тази поредица – „50 постни рецепти”, в която ще можете да откриете редица лесни и вкусни рецепти на шеф Иванова, а сега ви предоставяме в аванс тази за вкусния вегански тарт.
Първо е добре да се каже, че соевото сирене тофу вече е завзело веган позициите в българските кухни, но винаги може да поднесе вкусни изненади като тази ароматна тарта. В нея ролята на яйцата се изпълнява от смлените ленени семена.
Необходими продукти за 4 порции:
10 филии мек пълнозърнест хляб
100 мл зехтин
2 с. л. ленено семе
100 мл вряща вода
3 с. л. маслинена паста
300 г тофу
2 с. л. босилек, нарязан на ситно
1 скилидка чесън
1 с. л. лимонов сок
½ ч. ч. запечени орехи
2 големи домата или 5-6 чери доматчета, нарязани на кръгчета
Начин на приготвяне:
1. Изрязват се корите на хляба и всяка филия се разточва от двете страни, за да се изтъни. Намазват се с четка с малко зехтин от двете страни и се подреждат, като леко се застъпват, по дъното на форма за кекс. Отгоре се намазва маслинената паста
2. Лененото семе се счуква или се смила и се залива с врящата вода. Оставя се да постои 5 мин.
3. Тофуто се пасира заедно с босилека, чесъна, 4 с. л. зехтин, лимоновия сок и накиснатото ленено семе. Добавят се орехите. Подправя се със сол и смлян черен пипер на вкус. Сипва се върху маслинената паста. Отгоре се подреждат доматите, посоляват се и се поръсват с малко зехтин. Запича се 20 мин. във фурна, загрята на 200° С или докато леко се зачерви.