Поради естеството на използваните продукти и най-вече заради умереното количество глутен в спелтата този ароматен кекс има плътна структура, която помага за силното изкусително въздействие на вкуса му.
Необходими продукти за 8 - 10 порции:
500 г обелени и почистени ароматни ябълки, например Златна превъзходна, или 500 г готово ябълково пюре
100 мл портокалов сок
1 ч. ч. светлокафява захар
2 ч. л. ванилена захар
2 ч. ч. брашно от спелта или грахам
5 с. л. какао
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
3 с. л. нарязани сушени сини сливи или стафиди
50 г орехи, нарязани
1 щипка сол
1 ч. л. растителна мазнина за тавата
2 с. л. кокосови стърготини
За поръсване:
2 с. л. нарязани орехи
2 с. л. сурови слънчогледови семки
1 с. л. кафява захар на едри кристали
Начин на приготвяне:
1. Ябълките се нарязват на малки парчета. Заливат се с портокаловия сок и се слагат с 2 с. л. от захарта да се задушат на умерен огън 7-8 мин., докато омекнат добре. Оставят се да поврят 1-2 мин. без капак, за да поизври течноста. Пасират се и се охлаждат.
2. Пюрето се разбърква с останалата захар и ванилената захар.
3. Брашното се смесва с пресетите какао, бакпулвер и сода. Добавят се солта, сушените плодове и орехите.
4. Постепенно сухата смес се добавя към пюрето с непрекъснато разбъркване. Тестото се сипва в намазнена форма за печене, поръсена с кокосови стърготини. Отгоре се посипва с ядките, слънчогледовите семки и захарта и се слага в загрята фурна на 180˚ С за 30-40 мин. След изпичането се оставя да постои 10 мин. в тавата и се изважда да се доохлади.
Може да се украси със стопен тъмен шоколад.