Сладостта балансира горчивото какао, затова и цвеклото е чудесен избор за постния експериментален десерт със съблазнително напластени вкусове на шеф Ивелина Иванова.
Малините пък освен с уникалния си аромат уравновесяват землистия сладък вкус със своята вълшебна свежест.
Необходими продукти за 8 порции
500 г червено цвекло
2 ч. л. олио за цвеклото
150 г пълнозърнесто брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
½ ч. л. морска сол
180 мл кокосово масло
180 г тъмен шоколад
200 мл глюкоза
50 г кафява захар
50 г годжи бери или стафиди, по желание
1 ч. л. ванилена захар
1 с. л. ябълков оцет
1 ч. ч. пресни или замразени малини
За глазурата:
150 г тъмен шоколад
100 мл кокосово мляко
малини и мента за гарниране
Начин на приготвяне
1. Цвеклото се обелва и всяка глава се слага върху парче алуминиево фолио с 1 ч. л. олио. Завиват се на пакетчета и се пекат във фурна загрята на 170° С около 80 мин. или докато цвеклото омекне. Нарязва се на парчета и се пасира. Необходима е 1 ч. ч. от пюрето.
2. Смесват се заедно брашното, содата, бакпулверът и солта.
3. На водна баня се стопяват нарязаният шоколад и кокосовото масло. Прибавят се глюкозата, ванилената захар, оцетът, пюрето от цвекло, сушените плодове и брашното. Накрая внимателно се слагат малините.
4. Сместа се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се около 35 мин. на 170° С, докато започне да се отделя от стените на формата, но не бива да се препича. Охлажда се.
5. За глазурата кокосовото мляко се загрява и с него се залива нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се стопи и леко се сгъсти. Залива се браунито. Когато се втвърди, се нарязва и се гарнира с малини и мента.