Необходими продукти за 2–3 порции:
250 г кускус
500 мл зеленчуков бульон
1 зелена чушка
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
2 домата
50 г белени слънчогледови семки
кора от лимон
листа от маруля
За дресинга:
2 щипки сух джоджен
сокът от 1/2 лимон
1 стрък пресен чесън
4–5 с. л. зехтин
1 връзка магданоз
1/2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
1. Кускусът се сварява в зеленчуковия бульон. Чушката се нарязва наситно, а лукът – на колелца. От чесъна се накълцва само бялата част. Доматите се почистват от семките и се нарязват на кубчета.
2. Джодженът за дресинга се накисва с лимоновия сок в подходящ съд. Прибавят се ситно нарязаните чесън и магданоз, зехтинът, посолява се и се разбърква.
3. Свареният кускус се изсипва в купа, прибавят се зеленчуците, дресингът, слънчогледовите семки и се разбърква. Оставя се да се охлади.
4. Сервира се, като в чиния се прави канапе от маруля, върху което с помощта на лъжица за сладолед се поставят топки от приготвения кускус. Накрая всичко се поръсва с настъргана лимонова кора.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!