Необходими продукти за 4 порции:
4 тиквички
1 кубче зеленчуков бульон
100 г кускус
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 средно голям морков
1/2 връзка пресен лук
1 с. л. зехтин
50 г стафиди
60 г маслини (без костилки)
7–8 листа пресен босилек (1/2 ч. л. сух)
мазнина за тавата
за соса:
80 мл зехтин
сокът от 1 лимон
1/2 връзка копър
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките си измиват и се разрязват на половината по дължина, вътрешността им се издълбава с лъжичка и се запазва. В тенджера с 500 мл гореща вода се разтваря кубчето бульон и тиквичките се бланшират за 2–3
минути. Изваждат се и се отцеждат.
2. Кускусът се сварява за 5–6 минути във водата от тиквичките. Изчистените и нарязани наситно чушки, морков, пресен лук и босилек се задушават в зехтина и към тях се прибавят отцеденият кускус, издълбаната от тиквичките
вътрешност, стафидите и наситнените маслини. Всичко се разбърква и с плънката се пълнят издълбаните тиквички. Запичат се около 10 минути в намазнена тава в загрята на 180 градуса фурна.
3. Сосът се приготвя, като се смесят зехтинът, лимоновият сок, наситненият копър и се посолява.
4. Тиквичките се поливат със соса и се сервират.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Още рецепти:
Тиквичката – "грозното пате" на зеленчуците