Необходими продукти за 4 порции:
200 г замразен спанак, ситно нарязан
200 мл кокосово мляко
3 с. л. олио
1 с. л. сок от лимон
100 г брашно за кекс
½ ч. л. морска сол
½ ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. маслинена паста
за белия пълнеж:
300 г меко тофу
2 с. л. босилек, нарязан на ситно
1 скилидка чесън
1 с. л. лимонов сок
½ ч. ч. запечени орехи
за червения пълнеж:
1 стрък праз, ситно нарязан
1 с. л. зехтин
4 печени чушки, ситно нарязани
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Спанакът се размразява, отцежда се и се изстисква много добре. Разбърква се с кокосовото мляко, олиото, лимоновия сок и се добавят брашното, содата и солта.
2. Тестото се сипва в тавичка 20х30 см, застлана с хартия за печене. Слага се в загрята фурна на 180° С и се пече около 20 мин. или докато се втвърди и краищата леко се зачервят. Изважда се заедно с хартията и се охлажда върху решетка.
3. За белия пълнеж всички продукти се пасират заедно, подправят се с лимонов сок и сол на вкус и се намазват върху зеления блат.
4. За червения пълнеж зехтинът се загрява на умерен огън и в него се се задушава празът 4-5 мин. Добавят се чушките, разбъркват се. Подправят се със сол и пипер на вкус. Охлаждат се и се разпределят върху белия пълнеж. На няколко места се слага и маслинената паста.
5. С помощта на хартията се завива стегнато руло, което се оставя в хладилника поне 2 часа, преди да се нареже.