Необходими продукти:
1 кг картофи (4-5 броя средно големи)
3 домата (или 1 консерва домати)
4 глави лук
2 зелени пиперки
2 големи моркова
250 г зелен фасул
200 г бамя
1/2 люта чушка (ако обичате люто може и повече)
4-5 чорбаджийски чушки
4 супени лъжици олио
сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на полумесеци. Картофите, пиперките и морковите пък нарязваме на шайби с големина не повече от 1-1,5 см. Почистваме боба и бамята и нарязваме на ситно лютата чушка.
Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета, а може и да ги настържем. Нареждаме зеленчуците в пръстен гювеч, като започваме с лука, след това продължаваме с картофите и т.н., докато свършат всички зеленчуци.
Единственото задължително нещо е да завършим с доматите. Между всеки ред зеленчуци посоляваме леко. Поливаме гювеча с олиото и го покриваме с капака на съда.
Печем до готовност на картофите, около час и половина, на 160 градуса при вентилаторно печене и на 170 градуса - горен и долен реотан.
При ползването на глинен пръстен гювеч е важно фурната да се включи, когато сложим съда в нея, а не по-рано. Готовото ястие поръсваме с пресен магданоз и го поднасяме с чорбаджийски чушки.