Необходими продукти:
1 чаена чаша ориз басмати
200 г прясна коприва
1-2 настъргани моркова
1 глава лук (накълцан на ситно)
3-4 скилидки чесън (накълцани)
2 чаени чаши вода
няколко стръка магданоз
2 стръка пресен лук
сол и черен пипер
2-3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган с похлупак сипваме мазнината. Когато се загрее, добавяме лука и чесъна и ги запържваме около една минута. Прибавяме морковите и копривата и пържим още 2–3 минути.
Следва измитият предварително ориз, който объркваме с другите съставки в тигана за около една минута.
Овкусяваме със сол, черен пипер и заливаме с двете чаени чаши вода. След това похлупваме тигана, а когато сместа заври, намаляваме огъня, така че оризът да къкри.
Варим го, докато попие всичката течност. От време на време разбъркваме съставките, а за финал поръсваме ястието с магданоз и пресен лук.
Пилаф с коприва
За днес сме готови с порцията полезни качества
14016