Необходими продукти:
4-5 патладжана
брашно
олио за пържене
сол
За доматения сос:
1 кг домати
4-5 глави лук
пресен магданоз
1-2 щипки захар
сол
Начин на приготвяне:
Обелваме патладжаните и ги нарязваме по дължина на ивици с дебелина 5-6 мм.
Нарязаните патладжани подреждаме в купа, посоляваме ги добре (поръсваме със сол всеки ред, който нареждаме) и ги оставяме за около 30-40 минути, за да си пуснат горчивия сок.
След това ги измиваме добре под течаща вода, за да отмием черния сок, който се е отделил. Овалваме ги в брашно (в което сме добавили малко сол) и ги пържим от двете страни в сгорещената мазнина. Попиваме мазнината от изпържените патладжани с кухненска хартия. Подреждаме ги в подходяща чиния, за предпочитане дълбока.
За да не се напълни мазнината с прегоряло брашно, след като го оваляме в брашно, всяко парченце патладжан потапяме за секунда в купа с вода и после го поставяме в тигана да се пържи. Така брашното се намокря и полепва по зеленчука.
Този метод си иска малко техника, защото ако се прекали със задържането във вода или не се отцеди добре, мазнината започва да пръска неприятно.
Другият вариант е да оваляме в брашно всички нарязани парченца патладжан. Докато дойде време да ги пуснем в тигана, брашното се овлажнява от само себе си.
Чакайки патладжаните да пуснат горчивината си, обелваме, настъргваме доматите и ги слагаме да се изварят. Поръсваме ги с щипка захар, за да елиминираме киселия им вкус. Когато доматите са готови, пристъпваме към лука.
Обелваме го, нарязваме го на едри парчета и го задушаваме в мазнина, докато стане прозрачен и крайчетата леко започнат да придобиват златист загар. Прибавяме готовия лук към доматения сос, посоляваме и слагаме ситно нарязан магданоз, като постоянно разбъркваме сместа.
Остава само да покрием изпържените резени патладжан с доматения сос. По желание може да ги поръсим с още магданоз. Поднасяме ястието топло, в компанията на бучка сирене.
Патладжани с доматен сос
Високо оценени вкусови качества
28617