Булгурът е пресована пшеница богата на фибри, а патладжанът пък се радва на солидно съдържание от желязо, калций и витамин C. Отправяме ви едно лесно, кулинарно предизвикателство с тези два растителни продукта.
Съставки за 4 порции:
2 средни патладжана
40 г масло
2 супени лъжици зехтин
1 чаена чаша булгур
1 глава лук
2 скилидки накълцан на дребно чесън
половин чаена чаша микс от едро нарязани бадеми и кашу
половин чаена чаша стафиди
четвърт чаена лъжичка настъргано индийско орехче
1 счукано зърно бахар
половин чаена лъжичка куркума
черен пипер и сол на вкус
Приготвяне:
Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте с лъжичка. Посолете издълбаната част и оставете 20 минути, за да се отстрани горчивината. Изплакнете със студена вода и изцедете. Залейте булгура с топла вода и го оставете да набъбне и омекне. След това го измийте и отцедете. Нарежете лука на дребно и го задушете в маслото и зехтина заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните, ядките, стафидите, чесъна и подправките, а накрая добавете лука и булгура.
Гответе 1-2 минути и подправете със сол и пипер. Напълнете патладжаните със сместа, сложете ги в тавичка намазана с масло, сипете малко вода и ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. По желание поднесете с доматен сос.
Патладжани с булгур
Вегетарианци (и не само), бързо сядайте на масата
23303