Необходими продукти:
2 патладжана
1 купа зехтин
сол
2 скилидки чесън
1/2 глава лук
сух риган
кисело мляко
зелен лук
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на кръгли филийки с дебелина 5 мм. Посоляваме ги и ги оставяме, за да се отцеди горчивия сок.
Потапяме ги в купа със зехтин един по един, докато се оцветят в цвета на зехтина. Подреждаме ги в тава върху хартия за печене. Посоляваме ги и ги поръсваме с риган.
Печем ястието за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. През това време приготвяме и чесновото масло, като загряваме тефлонов тиган с останалия зехтин. Слагаме вътре пресования чесън и ситно нарязания лук. Пържим съставките до златисто.
Отливаме мазнината и в същия тиган слагаме кръгчетата патладжан да се запекат. Изваждаме ги и ги оставяме върху кухненска хартия или салфетка да се отцедят от мазнината, ако е била в повече.
Сервираме, като подредим резените патладжан един върху друг. Отгоре заливаме с кисело мляко и овкусяваме с прясно нарязания зелен лук.
Патладжан по средиземноморски
Докато все още сме на морска вълна
45230