Защо два сладки зеленчука си пасват? Защото, колкото и да се различават на външен вид, вкусовете на домата и чушката си приличат, а чесънът, пържените вкусове и магданозът укрепват здравата им връзка.
Необходими продукти за 4 порции
12 чушки
5 с. л. царевично брашно
½ ч. л. морска сол
50 мл олио за пържене
За доматения сос:
2 с. л.олио
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч. л. доматено пюре
800 г домати, обелени нарязани на кубчета
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Чушките се изпичат заедно с дръжките, слагат се в плик да се задушат и се обелват. Внимателно се цепват по дължина на две, за да им изтече сокът и внимателно да се отстранят семките, като дръжката се запазва. Подсушават се.
2. За соса олиото се загрява, слагат се лукът и чесънът, разбъркват се на умерен огън да омекнат леко. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се, добавят се доматите и се оставят да къкрят 10 - 15 мин., докато сосът се сгъсти. Посолява се на вкус и се прибавя магданозът.
3. Царевичното брашно се разбърква със солта, чушките се топват в него, изтупват се и се изпържват в сгорещеното олио на умерен огън, докато се зачервят. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия.
4. Чушките се подреждат ветрилообразно в дълбока чиния, в центъра се слага сосът. Поднася топло или студено с пресен хляб.
Сходни рецепти:
Пълнени чушки със сирене
Печени чушки с извара
Чушки бюрек
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Ето и една видео рецепта за по-нестандартни пълнени чушки: